När du är död kan du återupptäcka en ny värld

When your dead
Frågor om liv och död är ständigt närvarande. Ibland tragiskt och traumatiserande, men också befriande, livsbejakande och härligt. Bildtexten som jag fann på Facebook fick mig att skriva nedanstående.

När du är död kan du upptäcka din egen dumhet. Det leder sedan till att du återvänder (reinkarnerar) och försöker igen.

Ja förutsättningen för den formuleringen är ju att man tror på inte bara en själ utan också själavandring. För den som haft en Nära döden upplevelse (NDU) råder knappast någon tvekan.

Ett problem med dagens inskränkta sekularisering av debatten är att den har utestängt diskussionen om livet, döden och själens utveckling. Denna för människan så viktiga andliga sida riskerar då förtorkning. Det i sin tur kan generera meningslöshet och depression.

Jag inser att det inte är helt lätt att smälta tanken på en själ. Jag blev övertygad först genom NDU. Vad som förvånar mig är att en Transpersonell konferens knappt tar upp ämnet. Om man nu har temat ”Metamorfos” med innebörden av förvandling, så kan man naturligtvis fördjupa sig i det fysiska livets förvandlingar och ritualer av andlig karaktär för att uppnå nya inre kvaliteter. Fjärilens förvandling från puppa brukar vara en populär metafor. Då räcker själva upplevelsen. Men om man är forskare och söker beskrivningar och förklaringar till olika skeenden då krävs en mer vetenskaplig ansats. Jag har insett att många struntar i hur det går till och nöjer sig med att veta att det fungerar. Jag har också dragit en gräns för alltför materiella förklaringar och den ibland naturvetenskapliga tvångströjan.
Många har då fått för sig att naturvetenskap är den enda vetenskapen men det är naturligtvis lika fel som att jorden enbart är berg och mineraler eller att hjärnan enbart är synapser när där finns mängder av hålrum av betydelse för hjärnans tillväxt. Universums sägs ha 95 procent hålrum som samtidigt expanderar i rasande fart. Så vad är då ande och andlighet. Kan det vara så att det bortom det materiella finns en värld som också expanderar i rasande fart. Det som många initierade idag pratar om som det nya andliga paradigmet.

Börje Peratt

Börje Peratt artiklar 1 -31 okt 2014

En kommentar på “När du är död kan du återupptäcka en ny värld

  1. Ping: Kanske finner döden en ny värld | Börje Peratt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s