Råttstudier handlar inte om NDU

Nu har ett forskarteam vid Michigans universitet studerat hjärnaktiviteten hos råttor och lyckats mäta hjärnans aktivitet då råttan dör. Man tror sig då ha funnit mekanismen för NDU. Electrical signatures of consciousness in the dying brain.
Det har omformats till: ”Ny upptäckt lär oss om nära-dödenupplevelser” vilket fick en viss uppmärksamhet i Sveriges Television, Sveriges Radio och Svenska Dagbladet. Men, nej denna studie lär oss inte ett dugg om upplevelser. Den ger bara en teknisk information om en elektrisk förändring i hjärnan vid dödsögonblicket.

Människors och djurs handlingar och upplevelser kan inte förklaras på samma sätt som vi förklarar fysiska tings rörelser och förändringar. Handlingar är ändamålsstyrda, motiverade av olika skäl genomförda under varierande psykiska influenser och inte igångsatta av mekaniska orsaker. Människans person, beteende och kommunikation kan inte mätas i absoluta värden.

Nära döden upplevelser går absolut inte att mäta mekaniskt.

Först och främst måste man förstå att de särskilda omständigheter som gäller för NDU är oberoende sinnen som inte kan registreras av den teknik vi har tillgång till. Kanske inte av någon teknik då dessa sinnen är just oberoende från fysiska och tekniska mätmetoder.

Upplevelser via oberoende sinnen går sällan eller aldrig att upprepa med exakthet. Tvärtom är de unika företeelser. Då får man förlita sig på enskilda vittnesredovisningar på samma sätt som i en domstol. Om man kan samla ihop flera sådana iakttagelser kan man urskilja ett mönster.

Nära döden upplevelser är unika på flera sätt. För att vetenskapligt kunna belägga en sådan upplevelse krävs det en person som befunnit sig i gränslandet mellan liv och död. Det finns exempel på dem som i stort sett har registrerats som döda med förlorad hjärnaktivitet men som mirakulöst har återvänt till livet.
För att få tillgång till upplevelsen krävs att personen har kvar hjärnkapacitet och förmåga att återberätta upplevelsen.

Den stora mängden rapporter om nära döden upplevelser, NDU visar inte bara på ett medvetande som fungerar då människan är i koma, utan till och med då ingen hjärnverksamhet kan registreras. Rapporter nedskrivna av läkare ger exempel på patienter som varit nedsövda men som kristallklart kan redovisa detaljer som individen omöjligt ska kunna varsebli men ändå har observerat.

Det finns tillräckligt många fallbeskrivningar som ger stöd för att medvetandet har en parallellt ”självständig existens” som är oberoende av den levande kroppen.

(Holden, Greyson & James, 2009)

Nära döden-upplevelser har dokumenterats av läkare som professor Melvin Morse, neuropsykiater Peter Fenwick, psykiatern Elisabeth Kübler-Ross, narkosläkare Göran Grip och hjärtläkaren Sam Parnia. Genom TV och video har vi fått bevis.

”The day I died”, en BBC-dokumentär återberättar hur den amerikanska sångerskan Pam Reynolds 1991 genomgick en spektakulär hjärnoperation. Ingreppet krävde att andningen och hjärtat stoppades och kroppen försattes i ett tillstånd av klinisk död under 60 minuter! Utan att något blod strömmade i hjärnan, med igentejpade ögon och proppar i öronen iakttog hon ändå från ett fågelperspektiv operationen och hörde ljud och den dialog som pågick inom läkarlaget. Intervjuer med inblandade läkare och med Pam själv skänker en stark trovärdighet till återberättelsen. Jag känner också igen (från egen NDU) hennes beskrivning av tunnelupplevelsen som att:

”sitta i ett tåg som rusar fram i en otrolig fart”.

Chris Carter som forskat i NDU hävdar att:

-”konsekvent, reproducerbara bevis redan lagts fram. Om detta var något annat område för vetenskaplig sammanställning av framlagda data skulle ifrågasättandet ha lösts för decennier sedan.”

Utdrag ur boken Tolv Sinnen (Peratt 2012)

Nu har ett forskarteam studerat hjärnaktiviteten hos råttor och tror sig ha funnit mekanismen för NDU. ”Ny upptäckt lär oss om nära-dödenupplevelser”.
Upptäckten bär inom sig flera problem. Dels har man enbart den fysiska registreringen av hjärnans förlopp under ett dödsögonblick dels saknas kommunikation med den från döden återuppväckta råttan som ändå inte skulle kunna berätta något. Om man nu inte anlitar en Råttviskare. (På skämt om man inte förstod det)

Dessa experiment på djur, oavsett labbtekniska biologiska eller beteendevetenskapliga, blir marginella. Att råttans hjärnaktivitet ökar vi dödsögonblicket har inte med NDU att göra. NDU är intryck från ett oberoende sinne oavsett hjärnans tillstånd. Men en sådan insikt dröjer hos naturvetenskapen. Tills vidare forskar man på fel sätt om man vill finna bevis för NDU.

Dock finns anledning att återigen höja rösten för en forskning som skulle ta sig an NDU från ett psykologiskt perspektiv som kan ge oss ny kunskap. Här finns sådan forskning antydd i min bok Tolv Sinnen Och många forskare runt om i världen vill få medel till det. Tyvärr kanske Sam Parnias projekt Aware Study minskar chanserna. Vi var många som misstrodde upplägget och trots utlovade resultat tycks mycket litet ha kommit fram ur den.

Jag hoppas verkligen att det kan komma en ny satsning baserad på nya insikter. Råttstudier i all ära men det handlar inte om NDU.

Börje Peratt

SvD: ”Nära-dödenupplevelser” hos råttor
DN: Forskare kan vara näradödenupplevelser på spåren

Annonser

11 kommentarer på “Råttstudier handlar inte om NDU

 1. Jag tar mig för pannan när jag läser om råttor och hur man studerar deras hjärnor för att få uppfattning om deras NDU! Det är ju ett fenomen där personen tycker sig vara utanför kroppen och kan relatera vad som händer i rummet trots att livsfunktionerna praktiskt taget har upphört. Helt uppenbart tror man inte att detta är möjligt eftersom man börjar studerar råttornas hjärnor vid dödsögonblicket. Inte kan forskarna kommunicera med råttorna och fråga:Nå hur var det att vara dödf? Det är ju UPPLEVELSEN att vara utanför kroppen som är det centrala. Det är detta man ska forska på och se om detta är möjligt.

  • Boken Passage av Connie Williams (2001) är en fiktiv berättelse. Den tillför egentligen bara Science Fiction en spektakulär historia som är ointressant för den som har koll på ämnet. Vad bokens plot ger är naturligtvis ett underlag för den rigida trosföreställningen att NDU kan fångas av kemisk eller teknisk biologisk mätmetod. Men det är inte NDU utan kroppens dödsprocess. Råttstudien ligger på samma nivå men den är åtminstone gjord verkligheten. /B

 2. eftersom det finns otaliga rapporter där människor har varit dödförklarade och det har inte heller funnits någon aktivitet i hjärnan, ändå så har dessa människor i detalj kunnat återberätta vad de har sett och hört i exempelvis läkarrummet, och fått det bekräftat, då måste det väl ändå anses att det faktiskt finns något efteråt.

  • Fredrik, Jag har funderat över just detta faktum att det finns tusentals rapporter som bevisar att människan har ett oberoende sinne som kan se, höra, känna trots att kroppen ur biologisk mening är helt utslagen. Dessa redovisade tillstånd bekräftar också ett oberoende medvetande.

   Men bevisar detta att ett oberoende medvetande finns kvar då kroppen verkligen är död? Logiken säger så. Men i så fall i vilken entitet? Själen blir då ett sätt att uttrycka det. Många som har haft NDU påstår sig ha haft kontakter med tidigare döda under sin NDU men dessa kan ju inte för andra levande bekräfta detta. Det blir ett vetenskapligt problem.

   Många som har haft NDU anser sig ha fått förhöjd förmåga till ett oberoende medvetande och genom det också kontakt med andra sidan. Dessa kontakter kan förmedla information som endast efterlevande har tillgång till. Sådan specifik information kan validera kommunikation med andra sidan. Och på detta sätt kan vi få bekräftelse.

   Så visst har NDU med alla dess omfattande rapporter belägg för en andra sidan och för att själen lever vidare.
   Jag beskriver fenomenet i Om Medvetandets uppkomst och i boken Tolv Sinnen /B

 3. Ping: På väg mot en vetenskap om medvetande? | Börje Peratt utforskare

 4. Ping: Neurovetarna tog över konferensen "Toward a Science of Consciousness" Arizona 2014

 5. Ping: Empiri och utmaningen för västerländsk medicin | Medvetandets Uppkomst

 6. Ping: Spektakulär sammankomst i Grand Rapids USA | Medvetandets Uppkomst

 7. Ping: Tudelad forskning | Medvetandets Uppkomst

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s