
Tolv sinnen – om medvetandets ursprung ställer frågor om sinnen och medvetandets egenskaper för liv och död. Upplevelser inför under och efter en svår olycka drev mig till att försöka förstå och förklara vad jag upplevt. Det blev tre böcker varav två är publicerade på svenska.
Tolv sinnen är den andra boken som publicerades 2012 och sedan kom en utökad version 2015, 299 sidor. Den är nu översatt, till engelska, 314 sidor, uppdaterad och reviderad med stor hjälp av Mayne Sundewall-Hopkins och David Hopkins.

I samband med den första boken i detta forskningsprojekt, Succébo – fröet till framgång (2011), började jag tänka på hur sinnet utvecklades. En morgon befann jag mig i en dröm som diskuterade sju inre sinnen med mig själv. Jag hörde: ”Skriv bara ner förslaget; allt kommer att bli klart! ” I min dröm svarade jag: ”Tja, det är inte så lätt. Människor har svårt att acceptera ett sjätte sinne – och nu kommer det att bli ännu fler! ”
Många människor tror på andar och medial förmåga vilket jag var tveksam till fram till att egna spektakulära upplevelser tvingade mig till att pröva min misstro. Det drev mig till en mångårig forskning för att försöka förstå och förklara fenomenet. Efter 20 års prövning var jag framme vid en förklaringsmodell. När Deepak Chopra såg den i en sammanfattande förklaring på en konferens i Arizona 2014 sade han kort ”I totally agree”. Länk
Första steget om att ta reda på medvetandets ursprung var att grundligt sätta mig in i hjärnans funktion och intervjua kända hjärnforskare. Det gav insikter men förklarade inte mina upplevelser däremot kom jag fram till att Aristoteles fem sinnen inte räckte till för att ens förklara kroppsliga upplevelser och reaktioner. Jag ställde upp en hypotes om möjliga kroppsliga sinnen innan evolutionen utvecklat huvudets hjärna, ögon, öron och näsa. Det ledde fram till ytterligare en grupp av sinnen under begreppet ”EKO”-sinnen (Emotion-kommunikation-Orientering). Resultatet presenterades i boken Succébo (2011). Slutsatserna här förklarade dock inte heller mina mediala upplevelser. Så under påföljande forskningsprocess kom en tredje grupp sinnen till. Egentligen presenterades sig denna grupp under sömnen i en dröm. Denna tredje grupp kallade jag ”Oberoende sinnen” dvs oberoende av kroppens fysiska sinnen och oberoende av naturlagar såsom vi känner dem. Här prövades mediala upplevelser även i en klinisk studie (Tolv Sinnen 2012). Boken uppdaterades med jämförelser med andras forskning och en utveckling av förklaringsmodellen som publicerades 2015. Den översattes, reviderades och publicerades i april 2021. Då hade de gått 34 år sedan min begränsande förståelse av medvetandet kastades omkull till förmån för det som kom att bli en resa i oändlighetens historia.
Jag tackar Mayne Sundewall Hopkins och David Hopkins för år av arbete med översättningen och alla fruktbara samtal.
#1
Författaren öppnar nya tankesätt och utvidgar befintliga vägar, ifrågasätter ” normer ” och kastar ner handsken för läsaren: vill du verkligen utveckla din egen förståelse och medvetenhet om ” livet ” i dess enorma omfattning, och om så hur långt är du beredd att gå med det målet?
Författaren ställer många frågor; vi kommer var och en att hitta våra egna svar. .. Inget av dessa svar kommer att vara ” sanningen, hela sanningen och inget annat än sanningen. ” … Vi kan bara hoppas att varje ny gryning tar oss längre längs vägen till större personlig och gemensam förståelse.
Detta är inte en ”standardtextbok” som ska accepteras för alltid. Det är en uppmaning till att beväpna dig.
Ur en personlig synvinkel har de många timmarna som jag har hjälpt min fru Mayne med att översätta Börjes arbete öppnat mina gamla ögon för nya tankesätt och fått mig att uppskatta mer än någonsin Shakespeares insiktsfulla ord: ”Det finns fler saker i himlen och jorden, Horatio, än vad du drömmer om i din filosofi.”
December 2020
David Hopkins, Andlig ledare, författare, lärare
#2
”Börje Peratts bakgrund i mediebranschen och hans grundutbildning inom psykologi gör att han är väl lämpad att presentera den översyn på aktuell medvetandevetenskap som böckerna Tolv Sinnen och Succébo ger.
Det finns få personer i Sverige som kan överblicka, bemästra dessa spännande områden och sedan ta fram tillämpningsaspekterna.
Flera av dessa områden är kontroversiella där blind skepticism och naiv övertro hindrar framsteg.
Vissa av dess fenomen och upplevelser anses oerhört kontroversiella och behöver inte få en andlig tolkning. Jag delar därför inte helt hans slutsatser men Börje tar sig fram genom dessa utkanter för det mesta med ett välbehövligt mått av sunt förnuft, öppenhet och fairplay.
Börje var själv avvisande till många av dessa upplevelser fram till han själv började fördjupa sig i området.
I en värld som gärna vill reducera mentalliv till nervceller, lyckas han sätta medvetandet tillbaka som en vital komponent, men inte bara i hjärnan, utan också i universum.”
Professor Adrian Parker,
Psykologiska Institutionen, Göteborgs Universitet
2011
Hur går det då med den tredje boken?
Ja du Bosse hur går det med Försök igen. Den var ju i stort sett klar 2013. Just nu jobbar jag med en annan bok om det som nu sker i världen. Så tyvärr är den fortsatt på vänt.