Chippewa traditioner med Two Dogs

Detta bildspel kräver JavaScript.


Fredag morgon, en kylslagen gryning med klar himmel och höstfärger. John hämtar oss utanför hotellet och vi åker först till deras hem för att njuta frukost som Amanda iordningställt. Det blev naturligtvis återigen en kulinarisk höjdpunkt. Att bacon kunde smaka så krispigt och gott. John lånar oss sedan en stor jeep och snart sitter vi på motorvägen norrut.

John Wheeler har i sin generositet skapat ett flöde som nu ger oss ytterligare en dag tillsammans med Two Dogs. Denna dag visar sig ge oss fördjupade upplevelser av Chippewa traditioner, historier om människors levnad, en del fakta om ritualer, och naturligtvis diskussioner om andligt synsätt. Vi är mycket tacksamma för att ha erbjudits denna möjlighet som visar sig bli på sitt sätt omvälvande.

Gul blomma_krukaVi har med oss krukan med gula blommor (Se förklaring här). Glad över att det löftet kunde infrias så lätt.

När vi vandrar runt med Two Dogs vandrar också samtalen mellan den andliga världen, ritualer, den lokala stammens historik och Two Dogs egna erfarenheter i detta.

Dessa djupa samtal redogör för en livsfilosofi som erkänner och omfattar alla människor. Vi är alla släkt och vi behöver lära oss att visa kärlek och respekt för alla, även våra fiender. Det är det svåra. Vi behöver också träna på att visa tacksamhet. ”Om du tänker efter finns det mycket att vara tacksam för”, säger Two Dogs. Så berättar han om den dagliga ritualen med offer och tacksamhet till jord, sol, vatten och luften och jag tänker på Lisbet Gemzells musiksatta saga om de fyra elementen som hon spelat in 2014.

Detta bildspel kräver JavaScript.


Min känsla är att vi redan är en del av familjen och på bara två dagar kommer vi varandra mycket nära.
Jag hade dagen innan bett om ett nytt indianskt namn och är nyfiken på om Two Dogs har fått fram något. Han nämner ”Red Bird” men säger att det inte behöver vara det slutgiltiga namnet. Förr i tiden kunde man diskutera detta länge innan det slogs fast.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Two Dogs har förberett ritualer med trumma och skallra. Han förevisar oss dessa och sjunger.

Detta bildspel kräver JavaScript.


Han visar också den heliga pipan, och vilka slags kläder och smycken som kan vara lämpliga vid ritualer.

Detta bildspel kräver JavaScript.


Ute i trädgården ligger en cirkelformad ritualplats. Den är byggd av träpålar. Lite vid sidan om centrum ligger en sten. Den trettonde symboliserar den som hamnat utanför men på en armlängds avstånd och välkommen tillbaka in i gemenskapen. Vi genomförde inga ritualer så jag kan inte berätta hur just denna plats användes.
Vid svetthyddan låg en buffelskalle. Här jämförde Ritva och Two dogs finska basturitualer med den som gäller i svetthyddan.

Two Dogs berättade också att det betraktades näst intill som ett förräderi att avslöja ritualer för vita män.
Vi ber honom inte om något utan låter hans initiativ styra dagen. Tackar nej till svetthyddan då det inte känns som att det finns tid för det denna gång. Vi vill åka hem innan mörkret faller och vi kan inte heller denna dag stanna över som Two Dogs föreslår. Nästa morgon ska vi möta Larry Dossey och det mötet kan inte äventyras.

Detta bildspel kräver JavaScript.


Innan vi slutar dagen berättar Two Dogs om kända hövdingar och släktingar som kallas ”Grandpa”.
Grandpa Joe Madako var yngste barnet av nio och hans mamma dog då han föddes. Resultatet blev att barnen placerades ut hos släktingar och där Joe skickades runt. Vid andra världskrigets utbrott var han en mycket ensam och ilsken tonåring som tog värvning då USA gick med i kriget. Han kom hem från andra världskriget med många medaljer. Two Dogs menade att han tog ut sin ilska mot fienden och att det var synd om de tyskar som mötte honom.
Joe Madako fick också senare som högt aktad ”Oqichida” – och andlig krigare en amulett, ett medicin hjul som sedan Two Dogs fick ärva.

nightwolf_vs__chief_thunder
Two Dogs berättade också myten om Windigos-Thunderbeings, åskvarelser som är dels onda dels goda. Just nu pågår en slutstrid mellan dessa, de materiella som blir hungrigare ju mer de får som utmanas av dem som drivs av kärlek. ”Kärlekens eld kommer att förgöra den materiella världen”. [1]

Innan vi skulle gå lade Two Dogs en mycket vacker pilspets av flinta i Ritvas hand. Ritva sade då att: ”Nu blir Börje avundsjuk”. I nästa stund hade jag Joe Madakos amullet i min hand.

Börje Peratt

Länk

1) Börje Peratt utforskare Åskvarelser

3 kommentarer på “Chippewa traditioner med Two Dogs

  1. Ping: Humanism 2. – Kärlekens universella kraft — Humanism & Kunskap

  2. Ping: Möten med Nordamerikanska ursprungsinvånare — Humanism & Kunskap

  3. Ping: Helig vrede besegrar blint hat | Börje Peratt - Debatt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s