Börje Peratt

Borje Peratt Forskare2
Börje Peratt (1949–) fil mag i pedagogik och fil kand i psykologi, yrkesutbildad till producent vid Dramatiska Instittutet (1974-75) är en svensk forskare, journalist, filmare och författare. Driver forskningsprojektet ”Medvetandets Uppkomst” sedan 1988 som publiceras i FYRA böcker. Ordförande i Humanism och Kunskap, Stockholm – Sverige. En organisation som främjar kunskapsbildning i syfte att spegla och förstå det mänskliga medvetandet, respektera livsåskådningar och gynna vetenskapliga studier som bidrar till förståelse. Driver också Föreningen Kulturnätet. Arbetade för Sveriges Radio (SR) som journalist, producent och vikarierande redaktionschef och producerade under åren 1976-1980 hundratalet radioprogram. Fortsatte sedan till Sveriges Television (SVT) och har sedan 1979 producerat dokumentärer, kortfilm och TV-serier. Som independent producent gjort över 150 filmer och två långfilmer, flera teaterpjäser och musikaler.

Började som coach 1986 inom andra områden än sport och introducerade en ny metod baserad på Livs-Kompass -Baserat Lärande (LBL).
Utbildar sedan 2005 i ledarskap i 3 steg (ca 10 kurser per år) på uppdrag av TYA – Transportfacken yrkes- och Arbetsmiljöutbildning. Har publicerat sex böcker inom området psykologi. Den första boken ”Succébo” inom det vetenskapliga projektet On Origin of Consciousness släpptes 2011. Den tredje boken i detta projekt översätts till engelska är – Om medvetandets Uppkomst och 12 Sinnen. Den här boken presenterar en ny teori om sinnen och medvetande som kan påverka både naturvetenskapens syn på sinnen och förståelse för transpersonell psykologi. Boken utmanar ”det hårda problemet” och förklarar kropp-medvetande-själ relationen.

SUCCÉBO-fröet till framgång(2011)
”TOLV SINNEN” (2012)
OM MEDVETANDETS UPPKOMST OCH 12 SINNEN (2014)
FÖRSÖK IGEN – Try and try again! (2014/15)

Lite historik

Producerade under 1980-talet dokumentär och instruktionsfilmer inom vård, hälsa och omsorg och även om stress och psykosociala faktorer tillsammans med dåtidens forskare som internationellt låg i framkant såsom Professor Lennart Levi och Professor Martin Ingvar då inom hjärnforskning på fobier på Karolinska Institutet. Det hade sitt upphov i tidigare instruktionsfilmer för yrkesförare och ledde sedan till utbildningsfilmer för körskolor.[referenser]

Instruktionsfilmer inom transport och förarutbildning
1987 Kör Bilharmoniskt, utbildningsvideo med Björn Waldegård
Transportrådet i samverkan med NTF, Trafiksäkerhetsverket, Statens Energiverk
1986 Den nya förarrollen. 18´ Fiction. Mångmedial totalproduktion Transportrådet i samverkan med NTF, Trafiksäkerhetsverket, Statens Energiverk
Sveriges Trafikskolors Riksförening distribuerade den från 1992/93
1986 Stress! Dokumentär med Lennart Levi, Torbjörn Åkerstedt, Martin Ingvar för Transportrådet
1981 Spara bränsle. 16´ Fiction. Kommunikationsdepartementet. Energisparkommittén/Sveriges Regering
1981 Vem styr-Du eller kostnaderna. 13´ Dokumentär. Energisparkommittén/Sveriges Regering

Länkar

Börje Peratt
LinkedIn

Böcker
Peratt, Börje – LIBRIS
Börje PerattBöckerBokus.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s