”Försök Igen” reder ut vad som leder till fiasko och till succé

Fiaskobolagar är ett nytt uttryck för en destruktiv moral och mentalitet som utvecklats till medveten eller omedveten norm. Detta fenomen reds ut i boken Försök Igen, tredje delen av trilogin som presenterar Medvetandets uppkomst.

I arbetet med sista boken i trilogin är jag nu inne på något som  kallas Fiaskobolagarna. Här ingår Jantelagen och den som jag kommit att kalla Lagomlagen. Lagom är väl ofta ett bra riktmärke för att undvika excesser men när det övergår till att helt styra värderingarna och vi får en lagommentalitet slår människa och samhälle knut på sig själv. Lagomlagen står mot ”Samspelslagen” som ingår i Succébolagarna.

Man skulle lätt kunna tro att Jantelagen var en företeelse från svunna tider. Men visst härskar den än idag. Och är utbredd i många kulturer inte minst i Norden. Om inte Jantelagen råder så kanske det skulle kunna formuleras som  ”lagomlagen”.
Lagom är initialt ett sätt att hantera excesser (överdrifter, orgier, utsvävningar och övergrepp).  Sannolikt var de sju dödssynderna en bakomliggande orsak till lagomidealet.

De sju dödssynderna

1) Högmod såsom storhetsvansinne, fåfänga, övermod och hybris.
2) Girighet såsom snålhet, habegär, rofferi, snikenhet.
3) Vällust såsom otukt, otrohet, perversitet, abnorm tillfredsställelse.
4) Avund blandas ofta ihop med svartsjuka som egentligen har olika upphov. Svartsjuka är en relationsproblematik där en part upplever sig förfördelad av rimliga eller orimliga skäl.  Denna problematik kan förekomma inom kärleksförhållanden, inom familj och även i sociala sammanhang där någon tycker andra får uppmärksamhet på egen bekostnad.  Avund är att missunna någon annan framgång, status, materiella eller ekonomiska fördelar, social samhörighet eller lycka.

5) Frosseri såsom glupskhet, omättlighet, omåttlighet, extremt överflöd, slöseri; överdriven njutning, orgie.
6) Vrede såsom ursinne, raseri och även hat och hämnd. Ibland tar man även upp ilska, indignation och upprördhet som är fullständigt naturliga reaktioner på orättvisa och felbehandling. Det är då lagombegreppet får en förnekande och skenhelig moral, ett hyckleri som märkligt nog inte tillhör de sju dödssynderna.
7) Lättja såsom likgiltighet leder till bekvämlighet men också till flykt och oföretagsamhet. Konsekvenserna av det kan innebära att man väljer  vad som från början kan vara enkla utvägar men som sedan visar sig vara katastrofala.  Några konsekvenser är att man försöker utnyttja andra, parasitera på andra och betrakta andra som sina slavar.

Lagom blev ett sätt skapa en moral mot excesser (sju dödssynder) men det är också ett sätt att hålla igen människors ambitioner.

Begreppet Lagom är en åldrad böjningsform av lag. Ursprungsbetydelsen av laghum, som var den vanligaste stavningen, var ”enligt lagen”, i betydelsen av gemensam norm eller en slags ”vett och etikett”; ungefär vad som är lämpligt, passande, ”varken för mycket eller för lite” eller ”lika mycket som alla andra”.

Det är en myt att ordet bara skulle finnas i svenska språket och att det härstammar från ”laget om”.

Begreppet står idag för en moral som förespråkar inte bara måttfullhet utan även att hålla sig inom ramen. Det kan leda till en naturlig och gynnsam försiktighet men också till en inskränkande återhållsamhet. Jag gör här ett försök till att omskriva Jantelagen till ”Lagomlagen”.

”Lagomlagen”

Du skall inte förhäva dig över andra.
Du skall anpassa dig till omgivningen
Du skall inte ta för dig
Du skall hålla igen
Du skall vända kappan efter vinden
Du skall inte ifrågasätta
Du skall inte utmana min avundsjuka
Du skall inte göra dig så attraktiv att du hotar mig
Du skall inte förvänta dig uppskattning eller tack
Du skall inte försöka förändra något

Denna av mig här påhittade lagomlag präglar kanske mer än jantelagen delar av samhället, åtminstone det svenska. Man kan inte säga att den gäller över allt och hos alla men i tillräckligt hög grad för att smula sönder initiativ och kreativitet.

Börje Peratt
15 april 2013

LinkedIn
Succébo-fröet till framgång
”TOLV SINNEN”
FÖRSÖK IGEN – Try and try again!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s