Historien om en örnfjäder

view-of-grand-rapids

Amanda and John Wheeler

Amanda and John Wheeler

Hösten 2014 besökte vi Grand Rapids I USA för att träffa författaren och forskaren Larry Dossey.

Jag hade mött John och Amanda Wheeler ett halvår innan på Tucson Airport. Om jag någonsin skulle besöka Grand Rapids ville de bistå mig med guidning och vara min värd. Dessa utfästelser från människor man träffar en enda gång blir inte så ofta av.

Larry Dossey och Börje Peratt

Larry Dossey och Börje Peratt

Dock kom olika synkrona skeenden att förverkliga återseendet.

Efter en vecka av enastående generositet och fördjupad vänskap med familjen Wheeler och vad jag måste tillstå en kärleksfullhet och ett flow av gudabenådad art skulle vi så möta Larry Dossey på konferensen Universal Health Solutions.

Ritva och jag hade träffat Larry som nu hade gått iväg för att förbereda sig inför sitt anförande. Så glider Wheelers in tillsammans med en väninna/släkting till Amanda.

Detta bildspel kräver JavaScript.


Vi satt vid ett honnörsbord längst fram. Konferensledningen var förberedda på att John och Amanda skulle komma och visade dem till vårt bord. När John kom fram lade han en lång örnfjäder framför mig. Gesten i sig presenterades som en gåva som jag inte kunde tacka nej till. ”Jag berättar historien om den senare”, sade John.

Efter Konferensen var vi bjudna på en avskedsfest hemma hos Wheelers i deras egen pub. Det var en barbeque på en hjort som John fällt med pilbåge.
En jaktmetod som är helig bland indianer och det är endast Native Americans som har laglig rätt till denna jakt i USA. Innan John berättade historien om örnfjädern visade han oss den Tippie (indiantält) som låg på tomten och i vilken Amanda fött deras barn. Enligt traditionen samlas kvinnor kring den födande kvinnan för att hjälpa och skydda henne.

Detta bildspel kräver JavaScript.

När vi kom in i saloonen och hade satt oss ned berättade John historien om fjädern. John skulle tillsammans med sina söner åka på jakt i Chile och John bar sin fjäderbonad. En hatt med äkta fjädrar i från olika fåglar. Den var särskilt betydelsefull för John och med stor affektion då varje fjäder stod för ett särskilt minne. Vid gränskontrollen tvingade tulltjänstemännen honom att lämna ifrån sig sin hatt och den destruerades. ”Du får inte ta fjädrar in i Chile!”
Sönerna såg hur förtvivlad deras far blev men han gjorde som han blev tillsagd. När John sedan kom tillbaka från Chile tog han och Amanda en tripp ut i skogen och medan John berättade om äventyret i Chile fick de se en lång orm på stigen. De stannande till och plötsligt slog en örn ned och greppade ormen med sina klor. Det utbröt en kort strid innan Örnen flög iväg med ormen. Och i samma ögonblick singlade en stor örnfjäder ned framför dem…

Detta bildspel kräver JavaScript.

Att få en örnfjäder på det sätt som John fick, som en gåva från örnen, anses bland indianer särskilt betydelsefullt och magiskt. Att jag nu fick den med denna historia kändes overkligt och övermäktigt. Hur kan man ge bort en sådan fjäder?
Senare kom jag i samtal med Two Dogs, Johns andliga vägledare, att förstå betydelsen av att ge. Att ge bort något betydelsefullt fördubblar värdet varje gång.

Börje Peratt

7 kommentarer på “Historien om en örnfjäder

  1. Ping: Möte med Larry Dossey | Medvetandets Uppkomst

    • Hej Anders. Har helt enkelt inte kunskap om magi då jag inte utövat det. Begreppen magiskt och mystiskt kan användas vardagligt som man finner lämpligt utan djupdykningar i innebördsliga skillnaderna.

  2. Örnen är evangelisten Johannes attribut. Min nu avlidne kusin fick till sig örnen som inte ville lämna honom. Min kusin är död nu. Men han tog kontakt med mig när örnen blev ett frågetecken för honom. Min kusin upplevde andevärlden varje dag och kunde förklara en hel del på samma sätt som du Börje. När min kusin fick viss biblisk kunskap via mig, blev han tryggare med sambanden i allt. Hjördis

    • Dessutom är örnen evangelisten Johannes symbol. Hela uppenbarelseboken är skriven av Johannes i en fängelsegrotta på ön Patmos. Den grottan har jag besökt. I taket finns 3 exakt sprängda delar. Som uppstod när Johannes satt där. Från mitten hördes Guds röst och från rösten kom hela Uppenbarelseboken till. Johannes behärskade någon slags skrift, antagligen arameiska. Örnen behärskar ormen. Många bilder från detta om ormens onda del. Ormen har också en god del. För ca 4000 år sedan fanns den goda ormen med som som räddare till guden Asklepios. Läkekonstens Gud. Se läkarnas logga och också apotekens logga. Myten om Asklepios är oerhört intressant!

  3. När evangelisten blev utsatt för ett prov på sin tro, blev han nödgad att dricka en giftdryck som bevis. Innan han drack gjorde han korstecken över drycken. DÅ sprang en ringlande orm ut ur drycken och han Johannes drack den. Den som då satte honom på prov kom till tro. Men ändå blev Johannes satt i fängelsehåla på ön Patmos.i 2 år. Där skrev han hela Uppenbarelseboken. Efter att ha fått allt detta till mig har jag målat evangelisten Johannes. Hjördis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s