Eurotas på Kreta, oktober 2014 dag 1

Kreta Foto: Börje Peratt©

Kreta Foto: Börje Peratt©

Inflygningen mot Kreta var inte utan en förväntan om att kunna förena nytta med nöje och kanske några dagars avkoppling tillsammans med hustru Ritva.

EUROTAS Transpersonella konferens visade sig ligga lite för sig själv i en lyxig anläggning mellan en fiskeby och en mindre stad. Jag hade valt att fixa oss eget boende i fiskebyn och hade 15 minuters promenad. Således också nära och lite avsides. Här fanns något av en grekisk idyll med trevliga restauranger. Dock kom jag att känna att turistifieringen och Greklands finansiella problem haft sin påverkan på befolkningen.
Men jag såg fram emot att få träffa både gamla kära vänner och att stifta nya bekantskaper på konferensen

Eurotas, på främre bänk 5 HKmedlemmar Foto © Börje Peratt

Eurotas, på främre bänk 5 HKmedlemmar Foto © Börje Peratt


Programbladet för Eurotasveckan gav inte tillräckligt med information för att locka med något som låg inom mitt fält så det fick som vanligt bli lite tombola när det gällde att välja workshops och föreläsningar. Med flera medlemmar från Humanism och Kunskap fanns ingen risk att känna sig ensam. Mina förhoppningar låg nu på att få träffa inte bara dem jag redan kände utan kanske göra några nya bekantskaper. Och så skulle det bli.

Eurotas invigning på Kreta 2014 © Börje Peratt

Eurotas invigning på Kreta 2014 © Börje Peratt

Invigningen var en ritual med inspiration i grekisk mytologi accompangerad av vacker musik framförd på lyra. Sedan vidtog ett antal talare och man kom även in på problemet med den dissekerande naturvetenskapen som man menade saknade förståelse för det transpersonella. Det finns en sådan problematik men om man tittare på de mest kända vetenskapsmännen så har de alla förmedlat insikter av transpersonell karaktär och det gäller inte minst Einstein, Bohr, Darwin och flera andra inom kvantfysiken, även Sartre avsvor sig ateismen på slutet och menade att han inte kunde se sig som ett slumpens sandkorn som landat på jorden.

Så problemet ligger inte i intelligentsian utan på den rigida, fantasilösa administrativa mellannivån som utgör en räddhågsen broms mot transpersonella teman. Omfattningen av och strukturen hos detta problem verkade dock få ha insikt om. Det blev en ganska naiv diskussion men jag ville inte skapa fokus kring de sk ”pseudoskeptikerna” och (anti)humanisterna så jag höll tyst. Dock var det en kvinna med insikt som sade ungefär så här. ”Det kommer att komma till konflikt och det kommer att flyta blod (Metaforically speaken)”.

Eurotas panel med ordförande LINDY McMULLIN längst th.

Eurotas panel med ordförande LINDY McMULLIN längst th.

Det fanns en viljeinriktning mot det feminina och det kändes värdefullt att bejaka. En panel kom att domineras av fem kvinnor vilket också kändes rätt. Trots det kom män i publiken att ta ordet, ofta med långa utläggningar. Så många som gillar sin egen röst mer än att bidra till ett samtal. Jo jag är rätt bra på att prata själv så kanske ska man inte kritisera. Men samtidigt, om man vet om det kanske man ska fundera över om man har något att tillföra som bidrar till en framåtrörelse i dialogen.

Efter att ha läst genom programmet flera gånger konstaterade jag att det bara var ett inslag som verkligen intresserade. Det var på lördagen då jag skulle sitta i bussen på väg mot flygplatsen. Jag fick dock tag på föredragshållaren Harald Walach och vi hade ett bra samtal som gav en förståelse för vad han skulle prata om. Rubriken för hans föreläsning var ”Towards a viable theory of Consciousness” (”Mot en livskraftig teori om medvetandet”).
Eftersom hans inriktning var kvant så kunde jag relatera till TSC i Tucson där det var mycket sådant. Sannolikt hade detta varit mer givande. Jag hade också gärna gått på hans eftermiddags workshop ”Souls without bodies-Bodies without consciousness? The pivotal role of understanding consciousness for the future of Humanity” (”Själar utan kroppar-Kroppar utan medvetande? Den centrala rollen för förståelse av medvetandet för mänsklighetens framtid.”)
Kanske var några vänner där och kan berätta mer.

Börje Peratt
Börje Peratt officiell hemsida

En kommentar på “Eurotas på Kreta, oktober 2014 dag 1

  1. Ping: EUROTAS Transpersonella Konferens på Kreta — Humanism & Kunskap

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s