Existentiellt nav – sökande efter förklaring och beskrivning

Detta bildspel kräver JavaScript.

Hypotesen är att om det finns ett existentiellt nav som möjliggör förflyttningen från olika medvetandenivåer så kan det till en del förklara transpersonella upplevelser.

I samband med utvecklingen av en teori om olika sinnen oberoende av hjärnan och naturlagar såsom vi känner dem kom funderingar om hur detta kunde gå till. Vad var det hos psyket som band ihop tider och kopplingen till hela existensen?

I slutet på nittonhundranittiotalet försökte jag beskriva det som en hiss mitt i ett höghus och där man kunde åka upp och ned i olika våningar. Men detta var fortfarande en slags materialistisk beskrivning. Och därmed begränsande.

Kring 2010 fick jag kontakt med professor Matti Bergström vid Helsingfors Universitet och vi kom att diskutera huruvida det fanns en punkt eller flera i hjärnan som öppnade upp för andliga upplevelser. Han var neurolog och det var logiskt att han sökte en förklaring i hjärnan som han kallade Mandelbrotsjaget. Hans tankegångar kan sägas stämma med de upptäckter neurologen Kurt Goldstein gjorde som läkare verksam under första världskriget. Goldstein hade noterat att soldater som fått delar av skallbenet bortsprängda kunde vid beröring av vissa punkter i hjärnan uppleva i stort sett alla de sensationer som gäller för transpersonella upplevelser. Utanför kroppen, kontakt med andliga varelser och även med Gud. Goldsteins medicinska upptäckter kom att radikalt påverka hans uppfattning om människans psyke, vilket förde honom till ett samarbete med Abraham Maslow och utvecklingen av humanistisk och transpersonell psykologi.

Barnläkaren Melvin Morse stöder Goldsteins uppfattning att det finns ett anatomiskt centrum i hjärnan för NDU. Morse har nedtecknat barns Nära döden-upplevelse där de beskriver kontakter med ljus- och andevarelser (1991). Morse drar av detta inte slutsatsen att det finns någon kosmisk Gud, endast att Gud finns som företeelse i människans hjärna. (Tolv Sinnen sid 134f)

Jag har också fört en mångårig mailväxling med den amerikanske hjärtläkaren, forskaren och författaren Larry Dossey om liknande frågeställningar. För mig framstår Larry Dossey som banbrytande intellekt i beskrivningen av medvetande och själen. Han slutsats är att vi alla delar ett medvetande. Problemet för vårt intellekt är att omfatta dels ”Alltets” enhet dels tidlösheten, att allt sker nu. Naturligtvis kommer vi inte från tiden som en aspekt för vårt medvetande. Vi har ett igår, ett nu och ett imorgon.

Så vaknar jag denna morgon den 29 februari 2020 och får som en gåva uppleva och se det, som jag tolkar det, existentiella navet för mitt inre. Jag har varit med om detta förr så jag vet att det bara är att ligga still och låta budskapet manifestera sig och vara närvarande med fullt fokus. Jag kommer förhoppningsvis att kunna beskriva det i tavlor men till dess gör jag här ett försök med ord och några illustrationer.

– Jag hade vaknat och låg och funderade över vad jag skulle göra denna lördag. Låta mig vila bort den vilket inte har hänt på evigheter. Arbetet med filmer och böcker har inneburit jobb alla dagar i veckan, ja inte ens julafton fick ro. Så bland tre fyra möjliga verksamheter ställde jag frågan vad som skulle vara mest meningsfullt. Då framträdde ett blått rymdliknande nätverk som ett spindelnät men finmaskigare och rikare på detaljer. Plötsligt börjar det pulsera och ännu fler detaljer träder fram som att vara i en rymd och plötsligt passerar stjärnstoft och olikformade material.
Efter ett tag dras jag in i eller följer med pulserna mot ett lugnare centrum där allt tycks röra sig i ultrarapid. Någonstans anar jag att detta lugn slutligen kommer att vara helt stilla. Olika ”närbilder” visar sig som för att jag ska komma ihåg. Och jag börjar fundera hur det ska gå till att göra bilder eller måla detta. I samband med det upphör visionen. Bilspelet ovan ger en uppfattning om hur det såg ut.

Det jag såg till en början påminner om vad som hände när Jörgen Tranberg i en guidad meditation berättade om kraniosakral terapi och förde en grupp genom den process som leder fram till embryots första hjärtslag dag 21 i livmodern. Resan genom embryot var fantastisk. Det var som att åka med Lennart Nilssons vidvinkelskamera. Allt var mycket tydligt och jo jag kan i denna resa ha sett embryots utveckling inifrån. Tidigare viftade jag bort sådana upplevelser som fantasi. Men med alla bekräftade liknande iakttagelser måste jag hålla det för möjligt. Vid det första hjärtslaget, ett blått ljussken som en fotoblixt. Jörgen Tranberg bekräftade att det var så det gick till. De olika nyanserna i blått från det första hjärtslaget påminner om det jag upplevde denna morgon som en gåva att få en inblick i det existentiella navet.
Vad jag än upplevde denna morgon så gav det inga bilder av människor, jorden eller händelser. På detta sätt påminner det om resan i embryot men här också om en oändlig pulserande rymd. För ganska precis 20 år sedan hade jag en period av visioner både underbara och förskräckliga. Kan detta vara starten på en sådan period? Då började det med att moder jord visade sig och förvarnade om tsunamin.

Börje Peratt

2 kommentarer på “Existentiellt nav – sökande efter förklaring och beskrivning

  1. Underbar upplevelse, som försvann då du började fundera/ materialisera över hur du skulle kunna återge händelsen i tavlor. Din forskning om medvetandets uppkomst har gett dig ytterligare en dimension ,d.v.s. den kosmiska medvetenheten .Gratulerar!

  2. Vill förtydliga min tolkning av Börjes upplevelse: Medvetenhetens ursprungliga uppkomst skedde i begynnelsen Se kap. Orsak och verkan i boken Jag är den jaget är. Det intensiva ljusblå skenet eller blixtarna är optisk strålning/ den vi kallar för lasern/ som bildades från en ”urkyla” i begynnelsen. När vi mediterar eller är i trance och försöker materialisera det vi ser eller fråga något ja, då försvinner uppenbarelsen ifråga. Jag gläds åt Börjes upplevelse morgonen den 29/2 2020. Denna kan bli ett avgörande bidrag till en ny upplysningstid när alla dogmer kommer till korta, och världen får en ny förståelse för livet och därmed en ny andning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s