Andlig krigare

buddha_andlig krigare1

Begreppet andlig krigare används inom buddhismen för en som bekämpar den universella fienden: ignorans, kunskapsförakt och fördom (Avidya).

En del av texten är inspirerad av och citerad från en artikel av Gary Van Warmerdam som jag översatt här Kännetecken för en Andlig Krigare.

”Den andliga krigaren har modet att ifrågasätta och utmana sina egna övertygelser. Genom att utmana sina föreställningar kan man lösa upp de lögner som orsakar eget lidande. Att utmana egna övertygelser kräver mod eftersom det innebär slutet på den egna illusionen av säkerhet. När andra människor utmanar våra egna övertygelser är vi oftast snabba att försvara dessa övertygelser. Vi försvarar dem även om de får oss att lida. En andlig krigare lär sig att inte försvara det man tror är sant, utan att utmana just dessa föreställningar om oss själva. På så sätt har vi möjlighet att reda ut sanningen från illusioner.”

Sanningen är som jag ser det personlig och ofta individuell. Det vi snabbt och enkelt kan enas om är mätbara fakta och mätbara konsekvenser. När det kommer till upplevelser och emotioner handlar det istället om vad som är sant för var och en. Och här kan vi uppfatta samma fenomen helt olika. När vi försvarar vår egen sanning och vill att alla andra ska omfamna den kan det leda till stridigheter men ännu hellre till en diskussion där man lyssnar på varandra. Alternativet är flykt därför att man kanske inte vågar möta och se sin egen inte så vackra reaktion. Men vi får inte vara rädda för konflikten. Den tydliggör och leder så småningom fram till vad vi vill och inte vill. Här ställs stora krav på etik och moral då det annars så lätt undfaller till anklagelser och bortförklaringar. Hårda ord förlänger ilskan och kan göra att konflikten eskalerar.

”En andlig krigare måste disciplinerat träna sitt eget sinne utan att någon annan står för motivationen. En krigare måste uppöva den egna viljan att ta kontroll över sitt hjärta, inte en utomstående auktoritet. Detta betyder ofta att gå emot de problematiska åsikter i vårt sinne som frestar oss med illusioner om straff och belöningar. Vi måste också ha disciplin att följa vårt eget hjärta även när vi frestas av en annan persons åsikt. Detta sätt att leva kräver disciplinerad praxis.”

Att bekämpa ignorans, kunskapsförakt och fördom innebär emellanåt att bli anklagad för att hata. Men inget kan vara mer fel. Begreppet ”den man älskar agar man” kan också stå för att – om man älskar sig själv, livet och mänskligheten vågar man ta konflikten och utmana orätt och oegentlighet även om det kostar och gör ont.

Börje Peratt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s