Einstein

citat-albert-einstein1

Det vackraste vi kan uppleva är det mystiska [mystiken]. Det är källan till all sann konst och vetenskap. Han [Hen] inför vilken känslor är en främling, som inte längre kan ta paus i förundran och stå insvept i vördnad, är så gott som död -. Ögonen är stängda. Inblicken i livets mysterium, i kombination även om det är med fruktan, har också gett upphov till religion. Att veta vad som är ogenomträngligt för oss och [vad som är] verklighetens existens, manifesterar sig som den högsta visdom och den mest strålande skönhet, (som våra trista fakulteter kan förstå endast i sina mest primitiva former-av kunskap), är denna känsla i mitten av sann religiositet.”

Albert Einstein, Living Philosophies  ISBN-13: 978-0404591281

I filmen ‘Before sunset‘säger rollfiguren Celine i ett försök att sammanfatta citatet ovan av Albert Einstein: ”om du inte tror på någon form av magi eller mystik, så är du i grund och botten så gott som död”.
Jo det summerar väl upp citatet ovan, inte sant.

Det finns bara två sätt att leva ditt liv: som om ingenting är ett mirakel, eller som om allting är ett mirakel.

Fantasi är viktigare än kunskap. För kunskapen är begränsad, medan fantasin omgärdar hela världen, stimulerar framsteg, och föder utveckling.

”What Life Means to Einstein”, The Saturday Evening Post (26 Oktober 1929).

Hur märkliga är inte många av oss dödliga! Var och en av oss är här för en kort vistelse; i vilket syfte vet vi kanske inte, men vi tror att vi ibland känner det. Dock utan djupare eftertanke vet vi från det dagliga livet att vi finns till för andra människor – först och främst för dem på vars leenden och välbefinnande vår egen lycka är helt beroende, och sedan för de många, okända för oss, vars öden vi är bundna till av band av sympati. Hundra gånger varje dag påminner jag mig själv att mitt inre och yttre liv baseras på insatser från andra människor, levande och döda, och att jag måste pröva mig för att ge tillbaka i samma utsträckning som jag har fått och fortfarande tar emot. ..

”Mein Weltbild” (1931) [Min världsbild, ”Min syn på världen”], översatt som titeluppsatsen ”The World As I See It” i boken The World As I See It (1949).] Olika engelska översättningar har publicerats av denna uppsats, eller delar av den, bland annat en kallad ”What i Believe” (Vad jag tror eller Det jag tror på). En annan sammanställning som också innehåller samma text är ”Ideas and Opinions” (Idéer och åsikter), från 1954.

Einstein berör också intuitionens betydelse och samhörighet med andlighet och själ.

Det intuitiva sinnet är en helig gåva och det rationella sinnet är en trogen tjänare. Vi har skapat ett samhälle som hedrar tjänaren och har glömt gåva.

Det vackraste vi kan uppleva är det mystiska ; Det är källan till all sann konst och vetenskap.

Börje Peratt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s