Livet efter detta, film av Clint Eastwood

Livet efter detta, är en amerikanskt dramafilm från 2010 regisserad av Clint Eastwood, och producerad av Steven Spielberg. Engelsk originaltitel Hereafter baserad på Peter Morgans manus. IMDb

Filmen är en initierad skildring om vad en nära döden upplevelse (NDU) kan innebära och vilka fenomen och förmågor den kan bära med sig. I Wikipedia har man fått för sig att det är en fantasyfilm och förnekar därmed att den skulle handla om en realism. Detta går i linje med den historieförfalskande wikipediaguerillan som övervakar Wikipedias artiklar som berör sådana ämnen.

Det är samtidigt fascinerande att ta del av intervjuer med Peter Morgan och hur artikelförfattares kommentarer dryper av rädsla för att tillstå att filmen skulle skildra en möjlig verklighet. Man använder begrepp som ”intuitivt skrivande” och att det är lätt att lura sig själv. Men då vill jag bara säga att allt författarskap sker intuitivt och att man inte vet vad man pratar om, om detta skulle ifrågasättas. Intuition baseras på erfarenhet, kunskap och kompetens. Och ju mer och bättre kvalitet ju mer förfinad intuition. Inom forskningsvärlden har man studerat stridspiloter, läkare och schackspelares intuition (Dreyfus) och lagt upp en modell för hur det kan studeras vilket jag beskrivit i min bok Tolv Sinnen.

Filmen är också en initierad skildring av de svårigheter som medialitet kan innebära särskilt för den mediala (psychic) som har att möta en omgivning av trångsynthet och rädsla. Här visar också filmen att skepticism har sitt berättigande på grund av charlataner (falska medier) som utnyttjar människors sökande efter tröst.

Filmen skildrar parallella berättelser om tre personer som alla påverkas av döden på olika sätt. George, spelad av Matt Damon, är medial sedan en sjukdom som barn då han upplevde en ndu men som fått nog av denna ”gåva” som han istället kom att betrakta som en plåga. Han har flytt en verksamhet som medium för att istället bli fabriksarbetare.

Den franska journalisten Marie, spelad av Cécile de France, är med om en nära-döden-upplevelse i en tsunamikatastrof, som förändrar hennes perspektiv på tillvaron.

Engelska tvillingbröder, i de allra första tonåren, lever tillsammans med sin alkoholiserade mor och är under en process av att bli omhändertagna av socialen. När Jason dör i en bilolycka söker Marcus desperat efter kontakt med han själ.

Dessa tre personers vägar korsas när de söker nya vägar för att hantera livet och döden.

Filmen blev oscarnominerad för bästa specialeffekter.

Börje Peratt

Annonser

2 kommentarer på “Livet efter detta, film av Clint Eastwood

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s