Kanalisering

Tolv Sinnen-Börje Peratt

Tolv Sinnen-Börje Peratt

Under översättningen av boken Tolv Sinnen har jag funnit en ny text som jag tycker var intressant att få lite feedback på./

Utdrag Tolv Sinnen:

Kanalisering är en upplevelse av en direkt överförd intention från en andlig dimension. Tillståndet karakteriseras av en slussliknande öppenhet. Det kritiska granskande, rationella tänkandet ersätts (oftast) av en total öppenhet för gränslöst skapande (jämför med hypnos). Tillstånd för detta kan vara i dröm, trans eller under meditation. Men det kan också ske i fullt vaket tillstånd i en helt vardaglig situation.

En medial kommunikation kan ingå i en ”utforskande intelligens” som tillåter gränsöverskridande och bidrar till både problemlösning och nyskapande. Det finns också de som beskriver kommunikationen som en enkelriktad monolog. Då blir människan en ”sekreterare” för en andligt förmedlad ”predikan”. Denna tradition att bara ”ta diktamen” och nedteckna Guds förmedlade ord sträcker sig från Moses och stentavlorna till Teresa av Ávila (1515-1582) och Neale Donald Walsch (1943-) och hans bok trilogi ”Samtal med Gud”. Vad man än tycker så har de förmedlat tänkvärda ord.

Dessa inspirationstillstånd kan betyda att kanalisering är en form av kommunikation och diktamenstagande som ibland kan ligga utanför mottagarens egen fattningsförmåga och kunskaper. Sådan kanalisering sker också i sömnen via drömmar. Om vi antar att denna inspiration [i anden] ger upphov till olika sätt att skapa och förmedla, finns det också anledning att fundera över om detta medvetande kan manas fram eller om detta fönster öppnas av någon slags transpersonell upplevelse som av gudomlig nåd.

Flow
Att vara i flödet (flow) är som att få vad man önskar på ett lättsamt och självklart sätt. Det som kännetecknar detta tillstånd är att vissa sinnen är öppna och beskriver en mix av positiva känslor av kärlek, glädje, lugn och lycka. Ingenting är omöjligt. Flödet kan också erbjuda en kreativ och intuitiv mental förhöjning, som om man får inspiration från en annan dimension.

Kanalisering innebär ibland att mottagaren bara skriver ned det den får ta emot, utan kritiskt granskande. Israels kung Salomo (930 f Kr) menade sig ha fått mönsterbilden för templet där Herrens förbundsark förvarades via kanalisering till hans hand (automatisk skrift). “Om alltsammans”, sa han, “har Herren undervisat mig genom en skrift av sin hand, om allt som skall utföras enligt mönsterbilden”. (Bibeln GT. Ps. 18,11)

Den spanska karmeliternunnan Teresa av Ávila (1515-1582) beskrev sitt författarskap som en ”papegojas”. Hon upprepade bara ”Herrens ord”, utan att förstå något av det hon skrev. Hon fick vad hon betecknade som intellektuella visioner och uppenbarelser av Gud, vilket innebär att sinnena inte påverkades, utan att synerna och orden verkade direkt genom hennes eget medvetande.

”Fullkomlighetens väg” (El Camino de Perfección) anses tillhöra den kristna mystikens mästerverk.
Det är en systematisk framställning av de olika stadierna på själens väg till föreningen med Gud. Teresa av Ávila är helgonförklarad och beskyddare av människor som blir förlöjligade för sin tro.

Etablerade författare, konstnärer och även vetenskapsmän har nämnt liknande upplevelser som innebär att få idéer eller kreativa lösningar som ”från ovan”. Av oro för att inte bli tagna på allvar är det förståeligt att många tiger om detta möjliga översinnliga bidrag till sitt skapande.

På 1980-talet ville jag göra en dokumentär om intuition, men det ansågs oseriöst och jag blev avrådd. Då var intuition och självhelande via placebo fortfarande suspekta teman. Jag kom att starta denna undersökning efter att ha kört av vägen.

Redan Platon (347 f Kr) funderade på om det fanns ett alternativt sinne. Platon menade att han fick Faidros dialog i verket ”Gästabudet” till sig på övernaturlig väg.

”En sorts galenskap som orsakas av muser: Denna inspiration går in i en finstämd och naken själ och skapar ett eget sinne som frambringar lyrik och annan poesi.” (Platon)

Jacob Böhme (1575-1624), tysk religionsfilosof och mystiker, beskrev sig själv som driven att skriva ”genom rörelse från ovan”:

”Det var inte konsten som skrev här. Det fanns ingen tid att överväga hur man skulle sätta det avsiktligt på papperet enligt en litterär förståelse. Allt var iordningställt enligt Andens riktlinjer. Brinnande eld, ofta framtvingad med hastighet och handen, och pennan hastade efter den. För texten kom och försvann som en plötslig duschstråle.”

William Blake (1757-1827), vars poem har inspirerat till filmer som Chariots of Fire (Triumfens ögonblick), hävdade att han skrev Milton och Jerusalem genom omedelbar diktamen. –

”Det var utan uppsåt och till och med mot min vilja.”

På sin dödsbädd berättade han att flera av hans verk var en produkt av himmelska vänner.

Alfred de Musset (1810-1857) ledamot av den franska akademin, tillstod att i den litterära skapandeprocessen ingick ett slags andlig vägledning.

-”Detta är inte arbete, detta är lyssnande; det är som om en okänd person hade talat till ditt öra.”

Förklaringen till inspirationen till Bibelns berättelser om Jesus återuppståndelse kan jämföras med förklaringar till ovanstående skildringar.

”När Jesus hade uppstått på morgonen efter sabbaten, visade han sig först för Maria från Magdala. Hon gav sig iväg och berättade det för dem som varit tillsammans med honom och som nu sörjde och grät. När de fick höra att han levde och att hon hade sett honom, trodde de inte på det. Därefter visade han sig i annan skepnad för två av dem medan de var på väg ut på landet. Också de gick bort och berättade det för andra, men inte heller de blev trodda. Sedan visade han sig också för de elva medan de låg till bords, och han förebrådde dem deras oro och halsstarrighet, då de inte hade trott på dem som sett honom uppstånden. Han sa till dem: -Gå ut överallt i världen och förkunna evangeliet för hela skapelsen.” (Markusevangeliet 16:1-14)

Slut utdrag

Börje Peratt

6 kommentarer på “Kanalisering

  1. Jag tycker att du har skrivit alldeles utmärkt om ”Kanalisering”. Jag har själv träffat medium som varit med om detta. Du skriver dels historiskt och dels om vår nutid. Jag har ingen kritik att komma med bara att det helt enkelt är bra!! Det viktigt att det skrivs om detta.

  2. Tack för ett intressant inlägg. Det finns ju många exempel även i nutid. Walter Bowman Russels verk på ett antal tusen sidor med formler och ritningar skrev han efter en period i trans. Han var ju en banbrytande vetenskapsman och multikonstnär under 1920-talet med sitt 3D periodiska system med en subatomär nomenklatura. Tyvärr sedd över axeln av nuvarande styrd vetenskap.

  3. Jag är tämligen säker på att författaren Marianne Fredriksson deltog i en TV-sänd författardiskussion om skapande där ett antal andra kända författare satt med. Hon sade då något som liknande att hon fick motsvarande ”andestöd” som nämnts i artikeln. Emedan programledare och kollegor fann det näst intill generande. Någon annan som minns detta?

    Författaren Marianne Fredriksson död

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Marianne_Fredriksson

  4. Ping: Medvetandets frihet och mänskligt motstånd | Medvetandets Uppkomst

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s