Skäl att ifrågasätta organdonator förfarande?

Under översättningen av boken Tolv Sinnen kommer jag till ett avsnitt som väcker inte bara frågor utan belägg för radikal omprövning av begrepp som klinisk död och då också organdonation.
Här finns mängder av perspektiv. Ett av dem rör möjligheten av att en patient inte är död fastän medicinsk teknik och expertis ger 100% belägg för det.

Utdrag sid 129 Tolv Sinnen uppdaterad och utvecklad version


Skäl att ifrågasätta organdonator förfarande
?
När hjärnstammen är den enda delen av hjärnan som fungerar diagnostiseras människan ”hjärndöd” och hon kan då bli organdonator. Människan anses då inte längre stå i förbindelse med de delar av hjärnan som är förutsättning för mänskligt liv utan anses vara död. Om denna medicinska syn på liv skulle förändras finns det en risk att hela donatorsystemet kommer att omvärderas. Givet chansen att människor kan vakna upp och bli fullt återställda är en sådan omvärdering inte alls omöjlig. Tänk om den som läkarteamet förklarat hjärndöd hela tiden varit närvarande via ett oberoende sinne, när man diskuterat ingrepp för donation. Med möjligheten till ett mirakulöst återvändande till kroppen. Då är det rimligt att ompröva reglerna för donatorförfarandet.

Lydia Paillard vaknade upp efter att ha förklarats död av läkare på Nord Polyclinic Bordeaux, Frankrike. Den 60-åriga kvinnan förlorade medvetandet inför en cellgiftsbehandling, och förklarades av läkarna vara ”absolut kliniskt död”. 14 timmar senare vaknade hon upp, efter att hennes söner vägrat tillåta att den livsuppehållande apparaturen stängdes av.
”Ett mirakel”, konstaterade chefsläkaren på universitetssjukhuset där kvinnan vårdades. (France’s Sud Ouest 2010-10-21)

// slut utdrag

Exemplet är ett starkt evidens för att medvetande är mer än hjärnan.

Börje Peratt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s