Drömmens betydelse i problemlösning

right_wrong

I natt har jag haft en lång resonerande dröm som fick mig att reflektera över vad den kunde stå för. Vilka frågeställningar var mitt underliggande medvetande inne på? Och finns det här något att ta på som kan leda till några slutsatser?

Jag följer i drömmen en man som står i en hall med trappor till klassrum. Den pensionerade mångkonstnären tänkte att -”nu har jag haft ett så bra liv, så mycket framgång så nu kan jag återvända dit där allt började, läraren, och kanske förmedla det som fungerat bra i så många sammanhang”.

Så kommer den gamle läraren till klassen och möter eleverna. Han har oftast haft tålamod och kunnat tackla de mest arroganta och bångstyriga, men nu är situationen annorlunda. De flesta unga är fortfarande trevliga och härliga att jobba med men de avvikande är värre än vad han minns. Men han får igång eleverna att måla sin verklighet och hela klassrummet fylls med sådana teckningar som man sedan kan diskutera.

Så kommer han nästa dag in i klassrummet och alla teckningar är nedtagna (jo det var en lång dröm). Han får inte stöd av vare sig skolan eller föräldrar för sin metod att måla verkligheten och sina tankar.

I ett samtal med andra lärare hade man pratat om att inspirera elever genom att låta föräldrar visa upp sina betyg. Det föll ut så att de flesta föräldrar till de lågpresterande inte ville visa eller inte hade kvar sina betyg. Man drog då slutsatsen att dessa föräldrar själva som barn varit så dåliga i skolan att de varken ville eller kunde hjälpa sina egna barn.

Läraren tänkte att han själv som ung elev stundvis inte varit högpresterande utan snarare skolkat från skolan. Nu var han lärare så hur kunde man ha sådana fördomar om föräldrarna?  Han började parallellt att fundera över vad som var motorn till sin egen vändning. Och varför hade han innan vändningen uppfattats som en ganska besvärlig elev av många lärare? Han ställde så många frågor som besvärade en del. Tog väl för mycket plats kanske? Vips satt han som elev i skolbänken. Där läste han de böcker som gav honom svar. Så han blev frånvarande i klassrummet och brydde sig inte om läraren. Han märkte  i sin egenstudier att hur många frågor han än ställde så fanns det flera. Jo han försjönk i ett eget forskande och skapande. Sedan lämnade han klassrummet då lektionen var slut och övergav skolan.

Det skulle kunna ha uppfattats som ett misslyckande men drömmens slut var ändå inte tragisk. Det kändes befriande att lämna.

Denna dröm 20161015 fick mig att fundera. Och jag väljer att här nu fundera öppet.

Det stämde att jag övergav skolan för att bedriva forskning på det som intresserade mig. Och det stämde att hur många frågor jag än fick svar på så väcktes bara ännu fler. Bland mina barndomsvänner fanns det också de som övergav skolan och löste frågeställningen genom att droga sig. En av kompisarna sa just att när man var hög så ”fick man svar på alla frågor”.

Jag trodde honom inte och gör det fortfarande inte. Det enda jag såg var en duktig idrottare och skolelev som förlorade all ambition. Ambitionen och viljan till ansträngningen tycktes som utplånad. Fenomenet återkom bland andra vänner som rökte på. Jo de hade i stort sett blivit handlingsförlamade. Dessutom tillkom förnekelse och beskyllningar på omgivningen, dvs man tog inte längre något ansvar för sitt liv och hade förlorat sin moral.

Förträngningsmekanismen som tycks infinna sig hos missbrukare är tron på att man kan hantera missbruket. Ett uppseendeväckande fall redovisades i Dr Phil där en ung man kastats ut från sitt hem av sina föräldrar då de slutligen kände att situationen gått dem ur händerna och han levde nu som hemlös. Denne som det visade sig mycket arroganta man hade hamnat i en självförnekelse som gått så långt att han uppenbarligen trodde på sina fantasier. Han ansåg sig vara en gängrelaterad narkoman men kunde inte förstå nålsticken på magen utan beskyllde sina föräldrar för att ha drogat honom och sedan våldtagit honom. I samma veva ansåg han sig smartare och intellektuellt överlägsen samtliga närvarande inklusive Dr Phil. Jag gissar att samtliga i publiken tänkte samma sak och undrade, varför säger inte Dr Phil som det är:

Om du nu är smartare än alla här hur kommer det sig att du lever på gatan, inte har medel att klara dig själv och är underordnad ett gäng som bestämmer över dig?

Men nej Dr Phil sade inte de orden utan erbjöd sig att hjälpa honom. På Dr Phil Show finns mängder av fall som är snarlika och de alla tycks ha en gemensam faktor, knark. Ett problem som kan gälla för hela familjen och vara grunden till dysfunktionella relationer.

Idag med alla bokstavsdiagnoser dömer man människor till ett livslångt drogberoende. I min värld innebär det att man leker med elden och saboterar hjärnmedvetandets förutsättningar att finna balans. Det kan till och med vara så att en koständring förbättrar förmågan. Därför är det mycket angeläget att just holistisk medicin får resurser med forskning på kostens betydelse för hjärnmedvetandet.

Men tillbaka till drömmen, vad ville den säga? Ja det tycks som om mina reflektioner tog en egen väg bort från metoden att måla sin verklighet och sina drömmar. Varför upplevde jag att detta inte fick stöd när det så uppenbarligen, i drömmen,  hade god effekt för eleverna? Jag funderar också över hur en del av dessa unga och efterhand allt äldre vilsekomna, som hamnar i negativitet och pessimism och där några sedan inte ser någon annan uppgift i världen än att rasera för andra och förfölja dem som tycker eller tänker annorlunda än vad de själva gör. Människor som utvecklar sig till mobbare kan känna sig så underlägsna att de måste trycka ned dem som kanske har något de själva inte har.  Hur blir det om de målar sin verklighet?

Börje Peratt

4 kommentarer på “Drömmens betydelse i problemlösning

 1. Din dröm, Börje, är mycket intressant och talande och jag tycker att du har gjort en bra analys själv. När jag själv möter människor så tycker jag att det finns några ”stilar” som sticker ut. Dels de som har lyckats och kan prata, prata, prata om sina tillkortakommanden, kändisar som ger ut böcker eller leder TV-program och liknande.
  De tjänar pengar och har ”hittat en identitet” som de lierar sig med. Så finns det motsatsen alla missbrukare och ”misslyckade människor” som är destruktiva och förstör sig själva. Och så finns det besserwisser, politiker i alla partier, som tror sig veta och kunna allt t.ex. hur man ska styra ett land. Jag tror att vi saknar en gemensam ideologi. Kyrkan idag, har inte den auktoritet, som den hade för ca femtio år sedan. Visserligen har kyrkan förnyat sig men ändå är det något som fattas. Kanske att den är en institution som leds av många vilsna själar, som själva behöver hjälp. Vad jag ofta får höra är att Svenska Kyrkan är en arbetsplats, där väldigt många mår dåligt.
  Människors lika värde, är något som man sätter högt, men hur efterlevs det? Jag tror att filosofer som Eckart Tolle och Paul Brunton är oerhört viktiga idag. Dessa båda har sina rötter i det västerländska samhället, där de tar avstånd från egot och vill att varje människa vänder sig inåt till det allomfattande medvetandet, där vi alla har vårt ursprung.
  Medvetandet finns ju inte enligt den västerländska filosofin, där är vi alla maskiner, slumpen regerar och när vi är döda finns vi inte mer. Meningen med livet är: – ja vad är det? Det bestämmer man själv.
  Har man den synen varför talar man då överhuvudtaget om människovärde? Förebilder för våra barn blir att den som syns och hörs och tjänar mest pengar är den som lyckas och är betydelsefull. Man anses vara korkad om man tror att man kommer någonstans ifrån när man föds och att livet fortsätter när man dör och att lagen om orsak och verkan gäller även människan. Alltså vad man tror på och hur man handlar har mycket stor betydelse.
  Människor måste vakna och uppleva att vi alla har ett oförstörbart medvetande inom oss och att vi alla hör samman. Här kommer det verkliga människovärdet in!

  • Tack Lisbet för din intressanta reflektion. Och jo jag håller med dig om det som jag beskriver som ”själens” ursprung och fortsättning i ett oberoende medvetande. Det som du kallar oförstörbart medvetande. Jag vill gärna utsträcka vår samhörighet till allt liv. Vi hör alla samman. Allt liv påverkar och påverkas av människors agerande. Jag tror att du också menade så. Människovärdet omfattar ansvar för allt levande.

 2. Skulle vilja utvidga resonemanget en aning. Det berör vägen till ett vetande tillsammans med andra – till en kosmisk sfär där vetandet (sanningen) finns tillgänglig för de som med barnhjärnans förmåga av godtrohet och fantasi kunnat ta sig in i eller egentligen bjudits in eller kvalificerat sig för tillträde till denna värld. Nyfikenheten – den medfödda – är en bra hjälp att nå ”bättre vetande”. Eric Enby är ett bra exempel på nyfikenhet där han i sin forskning – studium av fenomen i blodet – kommit något som liknar sanningen på spåret.
  Att vakna efter en vederkvickande sömn är något som vi vet kan stämma och att problem som vi tyckte vara tunga kan väga lätt efter några timmars sömn.
  Har själv lång erfarenhet av att arbeta med problemlösare/uppfinnare och då som patentombud – hjälper dem formulera sina uppfinningar i patenthandlingar och flera har berättat att de får uppslag till lösningar på problem när de sover.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s