Behovet av fysisk närhet och bekräftelse

Succébo - Fröet till framgång, av Börje Peratt (2011)

Succébo – Fröet till framgång, av Börje Peratt (2011)

Närhet vad är det?
Kontakt och kommunikation förekommer på så många områden att det är lätt att hamna i oändlighet. Men låt oss för en stund besinna oss och avgränsa det till några få. Anledningen till detta är att det just nu förekommer en diskussion kring behovet av närhet och vad det innebär.
Förutom mental och andlig närvaro finns också den fysiska och påtagliga. Vilken betydelse har den vänligt sinnade handen på din axel?

”Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi vid KI har visat hur beröring påverkar utsöndring av det livsviktiga ”kärlekshormonet” oxytocin. Spädbarnet behöver närhet och ömhet för att hjärnan ska stimuleras. Annars riskeras barnets emotionella förmåga. Det finns också ett kartlagt och bevisat samband mellan spädbarnsmödrars emotionella tillgänglighet och den intelligens barnen utvecklar. Spädbarnsmödrar som är känslomässigt otillgängliga under barnets första år får barn som senare riskerar att bli svagbegåvade. Uppföljning av dessa barn visar på permanent intellektuell skada. René Spitz fann redan på 1940-talet att spädbarn i kuvös blev deprimerade om inte någon höll dem och rörde vid dem. 20 år senare skiljde den amerikanska forskaren Harlow apungar från sina mödrar, ett experiment som i all sin fruktansvärdhet visade hur illa apungen led av separationen. Harlow lät göra ”surrogatmödrar” i olika utformning. Ståltrådsmamman som erbjöd mjölk och var ett nödvändigt ont för att få mat men apungen flydde sedan snabbt tillbaka till den mjuka frottémamman som var det närmaste ungen kunde komma till tröst och närhet.” (Succébo sid 139)

En människas bas
Erik H. Erikson menade att basen för människan var ”Basic trust”. ”Grundläggande tillit” byggs upp genom att barnet upplever sig respekterad, får bekräftelse på att man är uppskattad, älskad och accepterad som man är. Under de första levnadsmånaderna är det att få kärlek i moderns (en förälders/vårdnadshavares?) tröstande och trygga famn. Att bli lämnad utan närhet kan orsaka livslångt djupt misstroende.(Succébo sid 139)

Kommentar
Givet behovet av fysisk närvaro och kontakt kan vi ställa oss frågan om smartphones och datorer räcker. Kan någon av dem symbolisera frottémamman och ersätta förälderskapets direkta fysiska närvaro? En annan fråga rör om det räcker med fysisk närvaro utan andlig, emotionell och mental närvaro.

Börje Peratt
Officiell hemsida

Referens
Peratt, B. Succébo – Fröet till framgång (april 2011)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s