Icke lokalt medvetandet – Återställ själen

”Recovering the Soul”, [1] en intervju med Dr Larry Dossey av Betsy Whitfill. Frågan som tas upp i det aktuell utdraget handlar om ickelokalt medvetande.

Larry_Dossey
Dr Larry Dossey är en pensionerad läkare i internmedicin (invärtes medicin), tidigare stabschef för Medical City Dallas sjukhus. Han har skrivit ”Space, Time and medicin”, ”Beyond Illness” (Bortom sjukdom), och nu senast ”Recovering the Soul” (Återställ själen).

Han presenterar belägg för att en del av sinnet trotsar rymdens begränsningar och är i grunden skapare av verkligheten. Han har lånat termen ”icke-lokal” från fysiken, och postulerar det ”icke-lokala” sinnet som till stor del kasseras av traditionella forskare som hävdar att medvetandet bara är en produkt av hjärnans fysiologi.

”icke – lokalt” sinne

SI: Det centrala begreppet här är ”icke – lokalt” sinne/medvetande. Vad är det?

LD: – Sinnet som det definieras i den ”lokala medvetandet” -modellen som används av vetenskapen anses enkom vara resultatet av hjärnans anatomi och fysiologi. Det [medvetandet] är fast i rymd och lokaliserad i tid. Enligt denna modell, förutsätts det att lokala sinnen inte vandrar omkring; de stannar fast och hemma i nuet. Det är ett individuellt och isolerat ”mig”. Jag och ingen annan.

Den icke – lokala modellen är inget av detta. Den är inte begränsad i tid eller till hjärnan och kroppen, även om den kan fungera genom hjärnan och kroppen. Och den är inte begränsad till nuet.

Den är oändlig, och genom [logisk] slutledning odödlig, evig, allestädes närvarande – alla dessa [slutsatser] är konsekvenserna av allt det som är icke – lokalt, inte bara tänkandet.

Som ett resultat av att medvetandet är icke – lokalt, finns det en tanke om ett universellt medvetande, som är identiskt med det som väst har betraktat som själen.

Detta är andliga idéer.
Jag har försökt att befästa och motivera den icke – lokala modellen. Bevisen är överväldigande när det gäller [förutsättningarna för] att [kunna] tänka sig att bete sig på ett icke – lokalt sätt.

Om man respekterar data då måste man dra slutsatsen att den lokala modellen är ofullständig. Det är en fråga om att vara en duglig forskare. Om du respekterar alla dessa data, vilken typ av modell måste du göra av medvetandet för att redogöra för vad som händer? Den icke – lokala modellen är bra. Konceptet används i modern fysik. Fysiker har redan fått sluta fred med icke – lokalitet.

Nick Herbert skrev en bok, Quantum Reality för lekmän i icke [lokala]- matematiska termer, Dr Herbert beskriver världen som i huvudsak icke – lokal.

Det kan vara svårt att föreställa sig, men fysikaliska experiment har tydligt visat att icke-lokalt är det som kännetecknar världen på subatomär nivå.

Bells teorem * har bevisat det.

Icke – lokalitet hör hemma i fysik och eftersom fysiken är den mest exakta vetenskap som vi någonsin har haft, är vi berättigade att använda termen för att beskriva ett liknande tillstånd för motsvarande nivå hos medvetandet.**

Översättning
Börje Peratt
Börje Peratt officiell hemsida

* Bells Teorem, uppkallad efter sin upphovsman, den irländske fysikern John Stewart Bell, visade matematiskt att den hastighet med vilken information kan resa från punkt A till punkt B är inte, som Albert Einsteins speciella relativitetsteorin förklarade, begränsad till ljusets hastighet eller mindre. Dr Nick Herbert hävdar att när A ansluter till B, icke-lokalt,är det ingenting som korsar det mellanliggande utrymmet, och att oavsett hur långt A är från B, är kopplingen ögonblicklig.

** Kommentar: Beskrivningen av Ickelokalt medvetande liknar ”Oberoende medvetande” ett begrepp som jag namngav mitt forskningsprojekt 1989 innan jag kände till Larry Dossey. Jag har regelbundet sedan internet kom igång sökt på Yahoo och sedan googlat på begreppet Oberoende medvetande och Independent Mind. Under 15 år fanns det bara i mina texter. Nu 2014 finns det som en passus på svenska wikipedia: ”ontologiskt*** oberoende medvetande” [2]. ”Independent Consciousness” levererade endast mitt forskningsprojekt på Yahoo och sedan Google. Från 2012/13 har det exploderat.

***ontologi, läran om det varande, en del av metafysiken; i modern mening läran om de begrepp eller kategorier som man behöver anta för att kunna ge en sammanhängande, motsägelsefri och uttömmande beskrivning och förklaring av (någon del av) verkligheten.

Referens

1) Betsy Whitfill (1991) Recovering the soul. Interview with Dr Larry Dossey: issue of Share International (Länk)
2) http://sv.wikipedia.org/wiki/Medvetandefilosofi

En kommentar på “Icke lokalt medvetandet – Återställ själen

  1. Ping: Möte med Larry Dossey | Medvetandets Uppkomst

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s