Drömfantasi eller vision?


Nattens dröm 20200804

Jag befinner mig på en plats där ett modernt möblemang kombineras med en teepee, ett klassiskt tält som nordamerikanska urinvånare hade som bostad, i vardagligt tal ”indiantält”. Där står även senare ett barntält i modern tappning.
Jag är ensam och inne i ett djupt andligt tillstånd och följer intuitivt ett slags meditativt program av kroppsliga rörelser, det är inte yoga men det närmaste jag kan komma för att förklara dem. Varje rörelse för mig längre in i ett medialt förhållande till mig själv, omgivningen och jorden. Jag har haft detta tidigare så jag kan känna igen det och tillitsfullt låta det ta över för att invänta tillståndet då något möjligen kan ske. Jag går längre och längre in i en transformering till nordamerikansk urinvånare. Processen är inte skrämmande utan kan snarare beskrivas som fullständig kontakt med alltet. I efterhand kan jag inse att det är en gåva av varsamhet. Det blir natt och nu befinner vi oss utomhus på en prärie omgiven av indianer och jag identifierar en huronhövding och undrar över vad han gör så långt hemifrån (han kommer norrifrån och har en annan kultur än jag) jag har inte klart för mig min eventuella stamtillhörighet och känner mig mer som en sioux. Dessa tankar är dock perifera men jag kan i efterhand ana att där på prärien sov nordamerikanska urinvånare från olika stammar. Så känner jag för mitt inre att något håller på att hända och tankens klarhet förebådar något hemskt som följs upp av en insikt i vanmakt, ”nu händer det”. Ett klart sken lyser upp natten och gör hela omgivningen osynlig på grund av det starka skenet, strax därpå kommer vinden, den orkanstarka blåsten som följs upp av vätebombens tillintetgörande våldsamhet. Jag hör inget men vaknar av den otäcka upplevelsen och försöker sedan somna om för att eventuellt få mer klarhet.
Jag är åter i en modern bostad med indiantältet och barntältet och åter inne i min meditation men avbryts av ett besök av två damer som tycks finna min existens tillräckligt intressant för att ställa en fråga om vad jag håller på med. Jag försöker störd av deras närvaro ge någon slags förklaring. Dock är de inte intresserade av mitt svar utan börjar prata om att det finns andliga kulturer på andra håll och en av kvinnorna intar en komplicerad yogaposition som hon mycket lätt tar sig uppifrån och sedan återtar som för att bevisa sin skicklighet. Det känns som att hennes personliga självhävdande står i vägen för ett utbyte och det känns också störande att ens försöka förklara. Jo jag har varit med om detta tidigare, en kvinna från fredsrörelsen som enbart kom för att lägga fram sina slutsatser utan att erbjuda sitt eget lyssnande. Det fanns helt enkelt inte där. Som om hon inte hade det tiden och därmed satte hon krokben för sig själv och det hon ville uppnå. Jag kände att nu var åter något på väg att klargöras men den processen avbröts av att sömnen stördes och jag vaknade. I vaket tillstånd undrar jag naturligtvis över om vätebombsliknande explosionen kunde vara en varning för att något liknande var på gång i Nordamerika eller på annat håll i världen. Tidigare sådana drömmar har varit mycket specifika såväl vad gäller händelse som plats dock inte tidsangivna. De kan sedan ha inträffat dagen efter inom någon månad men tsunamin inträffade först två år efter drömmen med uppgiften om att be för särskilt de barnasjälar som skulle drabbas.
Med denna insikt får jag be för de nordamerikanska urbefolkningens själar som skulle kunna vara utsatta för en utplåning. Under sin nuvarande president pågår en utradering av deras heliga områden och en naturförstörelse som omintetgör deras levnadsexistens.
På morgonen berättar min hustru om en våldsam explosion i Beirut som ödelagt hela hamnen och undrar om jag sett detta innan jag gick och lade mig men det hade jag således inte. Däremot är det ju ett sammanträffande att jag samma natt drömt om en våldsam explosion.
Jag kan inte påstå att detta är en vision utan snarare anta att det är en kreativ dröm. Detaljrikedomen påminner ändå om tidigare drömupplevelser som visat snarlikhet med senare verkliga händelser.

Börje Peratt
20200805

2 kommentarer på “Drömfantasi eller vision?

  1. Ser två kopplingar till egna erfarenheter. 1. Hade i ungdomsåren en vision om framtiden av apokalyptisk karaktär som jag nu i denna tid ser manifesteras. Först en våg som sköljer över vår tillvaro och sedan ytterligare en våg, större och mäktigare som ödelägger allt. 2. Har minnesbilder av en tillvaro mellan två liv i ”spegelsfären”. Kom i själslig kontakt med en stark bakomliggande känsla att det indianska kollektivet (ursprungsbefolkningen) har ett mycket starkt behov av upprättelse för att ha utsatts för förtryck och orättfärdighet..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s